De 5 trends voor het kantoor van de toekomst!

31-05-2019
Insights
Greenhouse Mechelen - Flex
Greenhouse Mechelen - Flex

De 5 trends voor het kantoor van de toekomst!

‘Het kantoor van de toekomst’: naar onze eigen definitie een kantoor dat voldoet aan behoeftes van werknemers zoals flexibiliteit, vrijheid en welzijn. Paradoxaal genoeg zijn deze behoeftes vaak tegenstrijdig. Enerzijds is er nood aan focus, anderzijds zijn we meer geconnecteerd en interageren we frequenter met klanten of collega’s. Met andere woorden: flexibele werkomgevingen die slim zijn ingedeeld met oog voor de werknemers zijn belangrijker dan ooit. Bouwen aan je eigen kantoor van de toekomst? Dit zijn de trends!

#1 Ruimte voor ontmoeting

‘Community building’ is een aparte trend binnen het nieuwe werken. En waar kan je beter een netwerk opbouwen dan in een coworking space? Het aantal coworking spaces is de laatste jaren exponentieel gestegen. In Brussel alleen al werden in 2017 voor 32.000 m² contracten co-working spaces gebouwd. De eerste drie maanden van 2018 kwam daar al 15.000 m² bij.

Maar je hoeft niet naar een coworking space te gaan om aan community building te doen. Ook in je eigen kantoor kan je werken aan de ‘community cultuur’. Niets leuker dan informele babbeltjes aan de koffiemachine en afterwork activiteiten na een drukke werkdag. Gelijkgezinden én tegenpolen ontmoeten, brengt nieuwe opportuniteiten en inzichten. Kantoor van de toekomst? Dat is dus zeker een plek met ruimte voor ontmoeting.

 

 

 • Smart and flexible layout
 • Space to connect with others

#2 Slimme en flexibele indeling

Slimme en multifunctionele indelingen zijn essentieel in een kantoor van de toekomst. Zo is er behoefte aan kleine ruimtes waarin werknemers gefocust kunnen werken. De grotere werkruimtes zijn (in)gericht op samenwerking, overleg en brainstorms. Naast de opdeling ‘grote en kleine ruimte’ zit er ook een belangrijk verschil in open en gesloten ruimtes. Open werkplekken zorgen voor extra prikkels waar de ene al beter mee om kan dan de andere. Voor sommigen zou deze extra afleiding kunnen leiden tot fouten of stress.

Het is dus belangrijk om keuzemogelijkheden aan te bieden in werkruimtes en vergaderzalen. Het zal de concentratie, welzijn en samenwerking alleen maar ten goede komen. Concrete ideeën nodig? Denk aan office pods (knusse capsules), zitballen in vergaderruimtes, hangmatten, ruime tafels of loungehoeken.

#3 Ergonomische werkplekken

Bij een ergonomische werkplek, gaat het om een werkplek waar mensen zich goed voelen en productief kunnen werken. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”: we weten dat, maar doen we er ook iets mee? Draag zorg voor je lichaam, ook op het werk. Je werkplek kan ergonomisch worden ingericht met behulp van standing desks, desk bikes, verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen. Maar wat dan met die gezonde geest?

‘Zachte’ of emotionele waarden hebben rechtstreekse invloed op mentale gezondheid en gemoedstoestand. Hoe beter onze (werk)omgeving inspeelt op deze zachte waarden, hoe minder ziekteverzuim en meer geluk op de werkvloer. Net daarom is de cultuur van een bedrijf of werkplek zo belangrijk. Probeer te werken naar een open feedbackcultuur en stimuleer initiatief en innovatie op een positieve manier. Las momenten in waarop laptops of smartphones bewust worden uitgeschakeld of werk via teambuildings aan de groepsdynamiek.

 

 

 • Extra services for an improved work-life balance
 • An ergonomic workplace

#4 Extra services voor een betere work-life balans

‘Kiezen’ tussen carrière of privéleven is volgens ons niet meer van deze tijd. Of dat zou toch niet meer moeten. Met de juiste afspraken en aanpassingen zijn beide perfect te combineren. Als hier voldoende aandacht aan wordt besteed in je bedrijf, natuurlijk! Die balans is belangrijk en heeft rechtstreekse invloed op geluk: 2/3 van de gelukkigste landen ter wereld behaalden de hoogste scores in de work-life balans. (Bron: gelukkigebelgen.be) Het verband kan nauwelijks duidelijker.

Wat kunnen bedrijven en workspaces doen om bij te dragen aan die work-life balans? Diensten aanbieden die het leven van de werknemer gemakkelijker of aangenamer maken, zoals strijkdienst, poetsdienst, abonnement op autodelen, kinderopvang, gratis netflix account, ... Verbaas werknemers met deze extra services! Pssst: het komt ook de Employer Branding ten goede.

#5 Ruimte voor groene en duurzame werkplekken

Bij groen op kantoor, denken we in de eerste plaats aan planten. De voordelen? Blije medewerkers, minder ziekteverzuim, meer productiviteit en creativiteit en minder geluidsoverlast (resultaten van een onderzoek aan de Universiteit van Cardiff). Daarnaast versterken planten het imago van een onderneming. Onbewust percipiëren klanten of potentiële klanten je bedrijf als milieu- en werknemersvriendelijk als er groen aanwezig is. Als je gebruik maakt van de werkplekken bij Greenhouse, geniet je al zeker mee van dit groene imago.

Met planten op kantoor leggen we rechtstreeks de link met het streven naar een circulaire en duurzame economie. Het doel binnen zo’n economie? Herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseren en waardevernietiging minimaliseren. Volgende acties kan je ondernemen wanneer je duurzamer wil optreden voor het milieu:

 • afval, rest- of bijproducten recupereren;

 • eigen en aangekochte producten recycleren;

 • duurzame producten en materialen gebruiken;

 • groene stroom aankopen en/of opwekken;

 • middelen delen door samen te werken.

 

Maar wees vooral zelf creatief, mogelijkheden genoeg! Heb je hulp nodig bij kantoorinrichting of de zoektocht naar een geschikte werkplek? Vraag raad aan de experts bij Intervest!

 

 

 • Green and sustainable workplaces
  Greenhouse BXL
 • Green and sustainable workplaces
  Greenhouse BXL