Een stille ruimte, waarom is dat nodig?

03-06-2019
Insights
Greenhouse BXL Flex

Doe de stilte-test op kantoor! Stel een timer in van 1 minuut. Sluit je ogen en spits je oren tijdens deze 60 seconden. Is het luid in de ruimte? Stil? Rumoerig? Ook wij namen de proef op de som en in alle eerlijkheid: ‘t is hier nog luider dan we dachten. Telefoons rinkelen, collega’s praten van het ene bureau naar het andere en de koffiemachine werkt op volle toeren. Een stille ruimte: de ene heeft er behoefte aan, de andere niet. Is het dan een must om in te investeren?

Kiezen, niet altijd verliezen!

Introverte en extraverte personen reageren doorgaans helemaal anders op situaties. (Bron: prevention.com) Volgens studies hebben introverte mensen meer last van achtergrondgeluid. Wanneer het geluid een bepaald niveau overstijgt, gaan prestaties zelfs sterk achteruit. Bij extraverte personen is het omgekeerde waar. Zolang er verschillende werknemers bestaan, zullen bedrijven moeten blijven investeren in open werkplekken enerzijds en stille ruimtes anderzijds om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Kiezen is in dit geval niet verliezen!

Je hebt stil en je hebt stil stil.

Microsoft heeft de stilste ruimte ter wereld gebouwd. Diep onder de grond, waar je zelfs je eigen hart hoort kloppen. Werken in totale stilte: de meesten rennen gillend naar buiten na een uurtje. Het leert ons dat we ook weer niet moeten overdrijven. Enkele tips om die stille ruimte in te richten:

 • Isoleer de kantoorruimte
  Oké, klinkt logisch. Maar vergeet naast de muren ook de ramen en deuren niet.
 • Breng de juiste akoestiek aan
  Speciale muurstickers kunnen extra akoestiek aan de ruimte geven. Erg aangenaam en je merkt onmiddellijk het verschil.
 • Ergonomische meubelen
  Vele werknemers blijven graag enkele uren in een stille ruimte (totale focus doet zelfs een middagpauze vergeten). Zorg daarom voor kwalitatief en ergonomisch meubilair.
 • Rustige kleuren
  Naast stilte, kan ook kleur rust brengen aan onze hersenen. Vooral wit, lichtblauw en weinig contrasterende kleuren zorgen voor deze mentale stilte.

 

 

 • Greenhouse Mechelen Flex
 • Greenhouse BXL Flex

Over ‘Het Nieuwe Werken’

Een stille ruimte past perfect in het plaatje van ‘Het Nieuwe Werken’ of HNW. Het betekent dat je werkt waar, wanneer en hoe je dat zelf wilt. Dit wil zeggen dat werknemers zowel op kantoor als vanop afstand kunnen werken. We merken dat vele flexwerkers afwisselen tussen coworking spaces, gedeelde werkruimtes, eigen zetel/bed/stoel of kantoor. Dat kantoor moet ook wel verschillende werkplek-opties bieden om te voldoen aan de ‘HNW-kenmerken’.

Inrichten van flexibele werkplekken

Hoe moet je zo’n werkplek dan optimaal inrichten? Daar is iedereen vrij in, natuurlijk. Maar deze zaken mogen volgens ons zeker niet ontbreken:

 • ‘chillplek’ waar je kan relaxen;
 • ontspanningsruimte met biljart en/of pingpongtafel, badmintonnet, tafelvoetbal, ...;
 • vergaderruimtes;
 • eetruimte met grote tafel als ontmoetingsplek;
 • stille ruimte.

Belangrijke kanttekening: met de trend van het nieuwe werken, groeit de nood aan vertrouwen van leidinggevende naar werknemer toe. Er zijn ook heel wat valkuilen. Heb je hulp nodig bij het inrichten of zoeken naar de ideale nieuwe werkplek?

We helpen je graag!